Fakta om humler
Humler er meget nyttige til bestøvning av blomster og planter. Plantene blir igjen mat for mennesker og dyr. Det finnes 35 humlearter i Norge og 250 i verden. Humler holder en kroppstemperatur på 35 grader og i bolet er det ca. 30 grader. En humle bruker 200 vingeslag per sekund når den flyr. Arbeiderhumlene er 11-17 mm, dronninger er 19-22 mm og hannene er 14-18mm store.


Hva er et humlehotell?
Et humlehotell er en trekasse med hull boret på forsiden. Hvis humla synes at det er for mange hull så tetter den det igjen. Boksens over og underdel går litt lenger ut enn de andre sidene sånn at det ikke blir vått hos humlene. Lokket er festet med treplugger slik at det lett kan åpnes og lukkes.

Hvordan bruke humlehotell?
Siden du nå har et humlehotell må du vite hvordan du kan bruke det på best mulig måte. Her er instrukser på hvordan:
Humlene vil helst ikke ha bolet sitt på veggen. De liker seg best på bakken. Sett humlehotellet et sted der det er sol, varme og blomster, men som også er beskyttet for regn. Du kan for eksempel sette det under en busk, ved en trestamme eller på bakken ved husveggen. Det er også viktig at du ikke dekker til hullene på fremsiden av kassen, så humlene kommer seg inn og ut. For at humlene skal ha det bra, så må de ha tørt gress, mose eller siv i kassen. Legg gresset litt kompakt i humlehotellet. Du trenger ikke å bytte ut gresset, for humler liker å bo i andre sine brukte bol. Honningen må også få være i fred. Ikke mal humlehotellene, fordi det kan være giftstoffer i malingen. Kassene bør stå på samme sted, og må den flyttes, bør det være til et sted i nærheten.


Hvem er vi?
Vi er en gruppe elever fra 7a på Smestad skole i Rælingen som var med på kunnskapskonkurransen First Lego League (FLL) høsten 2016. Det er forskjellige temaer for konkurransen hvert år, og denne gang var temaet hvordan dyr og mennesker hjelper hverandre. Vi valgte å forske på humler og fant ut av humlene i Rælingen trenger vår hjelp.
Det gikk bra på konkurransedagen, men denne gjengen ville bidra enda mer og fortsatte arbeidet etter konkurransen. Dette har krevd mye tid og hard jobbing, men klassen har nådd mye lenger enn forventet og vi er stolte av arbeidet vårt!


Vi har samarbeidet med Rælingen kommune og Aktivum. Kommunen har bidratt med 10 000 kr til materialer, nok til å lage 200 humlehotell.
Snekkeriet på Aktivum har hjulpet oss med å lage humlehotellene.  Alle elevene i 7a har   vært på Aktivum og snekret, og nå har vi nådd målet vårt. Det var å lage 200 humlehotell som kan gi et hjem til 20.000 humler! Ved å sette ut et humlehotell kan DU være med på å redde humlene i Rælingen!


Vi er små, men tenker stort! Vi kjemper for å la humla suse!

 

Kjøp et humlehotell hos Aktivum til kun kr.  70,-  Adresse til Aktivum er: Øvre Rælingsvei176, inngang på baksiden. Åpningstider: mandag, tirsdag og torsdag  1000 - 1430. Onsdag 1000 - 2000.

 

Elever i 7a på Smestad skole

Dette skriver Smestad skole, og vi er stolte av at elevene har et så stort engasjement når det gjelder økosystem, og hvordan dette fungerer. 

 

  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hulehotell - oppsett.jpg