Skal du reise til land utenfor Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia eller New Zealand, anbefales det vaksinasjon, eventuelt beskyttelse mot malaria. Det bør tas spesielle hensyn for spedbarn, små barn og gravide. Personer med kronisk sykdom eller funksjonshemming bør konsultere egen lege før reiser til fjerntliggende land.

Risiko for sykdom ved utenlandsreiser er avhengig av reisemål, oppholdstid og leveforhold. I tillegg kommer den reisendes helsetilstand. Det er vaksinatørens oppgave å innhente alle disse opplysninger for å kunne legge opp et reisemedisinsk program sammen med den reisende. Vaksinekontoret gir også veiledning om malaria og resept på malariatabletter ved behov. Vi setter også andre typer vaksiner. Vaksinekontoret er bemannet med helsesykepleier, og kommuneoverlegen er medisinsk faglig ansvarlig.

Les mer om reisevaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Reisevaksinekontoret stenger. Vaksinekontoret i Rælingen har for tiden begrenset kapasitet til reisevaksinering. Fra uke 30 har vi ikke lenger en reisevaksinatør, og kan derfor ikke tilby reisevaksiner lenger. Tilbudet vil komme tilbake på et senere tidspunkt.
Det finnes andre tilbud om reisevaksinering, både offentlig, som for eksempel hos Lørenskog kommune, eller hos private aktører.

Timebestilling og åpningstid

Vi tilbyr timer onsdager kl. 08:30–15:00.

Husk å bestille time i god tid! Et omfattende vaksinasjonsprogram kan ta flere uker å gjennomføre.

Du kan bestille time:

Vaksinepriser

Pris for første konsultasjon for voksne og barn over 16 år er kr 170.
Pris for videre konsultasjoner for samme reise er kr 80.

Ubenyttet time som ikke er avbestilt innen 24 timer i forkant, belastes med kr 160.

Vaksine Pris
Boostrix polio
Difteri, Tetanus, Polio, Kikhoste
Kr 475
Gardasil 9 Kr 1538
Gulfeber Kr 540
Hepatitt A
Barn fra 1 år
Kr 420
Hepatitt A
Voksne fra 16 år
Kr 485
Hepatitt B
Barn
Kr 360
Hepatitt B
Voksne fra 16 år
Kr 425
Hepatitt A+B
Barn fra 1 år
Kr 550
Hepatitt A+B
Voksne fra 16 år
Kr 720
Japansk encefalitt Kr 1050
Kolera 2 doser Kr 610
Kolera 1 dose Kr 405
Meningokokk ACWY Kr 550
Meningokokk B Kr 1155
Pneumokokk Kr 505
Polio Kr 300
Rabies Kr 675
TicoVac Junior Skogflåttencefalitt
Barn fra 1 år
Kr 505
TicoVac Skogflåttencefalitt
Voksne fra 16 år
Kr 530
Tetravac Kr 460
Tyfoid Injeksjon
Barn fra 2 år
Kr 365
Tyfoid Oral
Barn fra 5 år
Kr 395
Vannkopper Kr 635
BCG Gratis. Betaler kun for konsultasjon.
MMR Gratis. Betaler kun for konsultasjon.

Reiseråd med små barn

Reise med små barn krever god planlegging. Det er viktig å tenke på trygghet, både om landet dere reiser til er trygt å være i, og sykdomsrisikoen i landet. Barnet bør være fullvaksinert før reise, dvs. etter MMR-vaksine (meslinger, røde hunder og kusma) ved 15 mnd. Vaksinen kan settes fra 9 mnd., men gir ingen langtidsbeskyttelse og må settes igjen ved 15 mnd. Satt etter 1 år er den gyldig i det norske vaksineprogrammet. Vanligste reisevaksine, Hepatitt A, kan ikke settes før 1 år. Andre reisevaksiner har høyere aldersgrense.

Her får du noen gode råd:

 • Immunforsvar: Små barn, under 4–5 år, har et umodent immunforsvar. De blir lettere syke og har større risiko for å bli alvorlig syke enn større barn og voksne. Dette gjelder både mage-tarm-infeksjoner og luftveisinfeksjoner.
 • Diaré: Diaré kan være alvorlig hos små barn. Små barn blir lett dehydrerte, uttørket. Det er viktig å få i dem nok væske. Ta med en rehydreringsvæske (salt- og sukkeroppløsning). Denne kan kjøpes på apoteket. Har barnet feber, magesmerter, blod eller slim i avføringen, er slappe og har dårlig allmenntilstand, må lege kontaktes. Dette gjelder også etter hjemkomst.
 • Luftveisinfeksjoner: Luftveisinfeksjoner utvikler seg oftere til lungebetennelse i tropene enn i Norge. Dette kan være alvorlig for små barn. Det kan være vanskelig å diagnostisere infeksjonssykdommer hos små barn fordi symptomene ofte er uspesifikke som feber, kvalme, og at barnet ser sykt ut.
 • Sol: Små barn er spesielt sårbare for sterk sol. Barn under 6 mnd. bør ikke være i direkte sol. Bruk gjerne lette klær eller UV-drakt. Mørke farger gir bedre beskyttelse enn lyse. Bruk solkrem på ubeskyttet hud, minimum solfaktor 15. Ta en pause fra sola midt på dagen, og ha mulighet for skygge ellers. Bruk solhatt og solbriller.
 • Malaria: Malaria er en alvorlig sykdom og kan være livstruende for barn. Det anbefales derfor ikke å reise til malariaområder med små barn.
 • Tilgang på helsetjenester: Undersøk hvordan tilgangen på helsetjenester er på stedet dere skal besøke. Gjør dere kjent med hvor nærmeste lege og sykehus er når dere kommer dit. Små barn kan ha bruk for barneavdeling om de blir syke. Dette finnes ikke alle steder. Vær oppmerksom på språkbarrieren.
 • Reiseapotek: Ta med solkrem, sårrens, plaster, termometer og febernedsettende. Ta gjerne med rehydreringsvæske i tilfelle diaré. Rens også små sår og sett på plaster for å unngå infeksjon.
 • Mat: Det kan være greit å ta med den maten barnet spiser til noen destinasjoner. Bruk flaskevann som kokes til melk og grøt. Kokes bare en gang. Kok flasker og smokker. Vær nøye med håndhygiene.
 • Husk reiseforsikring: Forsikre dere om at den dekker hjemreise for hele familien. For reiser i Europa, husk Europeisk helsetrygdekort. Snakk med din helsesøster i god tid dersom dere planlegger utenlandsreise med små barn. Ta kontakt med Rælingen vaksinekontor og reiseklinikk for eventuelle reisevaksiner og reiseråd.

Reiseråd for gravide

Graviditet er generelt ikke en tilstand som medfører begrensninger i daglige aktiviteter, inklusiv reising. For noen reiser bør man derimot ta spesielle hensyn for ikke å utsette seg selv eller fosteret for fare. Hvilke vaksiner du trenger avhenger av reisemål, når du reiser, lengden på reisen og levevilkår. Gravide kan ikke få alle typer vaksiner. Gravide er mer utsatt for å bli smittet med malaria og for å utvikle alvorlig sykdom. Det anbefales ikke å reise til malariaområder når du er gravid.

Her får du noen gode råd:

 • Tilpass reisemålet med tanke på at du er gravid.
 • Ta med kopi av svangerskapsjournalen, gjerne oversatt.
 • Ta med medikamenter du trenger.
 • Unngå å bruke medikamenter kjøpt i utlandet.
 • Ha reiseforsikring som dekker hjemreise. Ta kontakt med Rælingen vaksinekontor og reiseklinikk for råd ang. reisemål, vaksiner og malaria. 
 • Oppsøk lege etter hjemkomst om du har vært i kontakt med helsevesenet i utlandet, for en MRSA-test.

Husk også på dette:

 • Reisen kan føre til stress og tunge løft. I tillegg kan det bli mye sitting som øker risikoen for blodpropp i bena. Utfør regelmessig bengymnastikk og gange.
 • Diaré er lett å pådra seg på reise, avhengig av destinasjon. Uttørking er spesielt farlig når man er gravid, så rikelig med væskeinntak er viktig. Diaré kan framkalle for tidlige rier. Vær nøye med hva du spiser og drikker. Drikk vann av flaske og unngå isbiter. Kjøtt og fisk må være godt stekt eller kokt. Grønnsaker må kokes, stekes eller skrelles. Frukt må skrelles. Melk må være pasteurisert. Egg må være godt kokt eller stekt, unngå majones og aioli.
 • Sopp i skjeden og urinveisinfeksjon er vanlig under graviditet. I varme strøk kan dette være lettere å få. Urinveisinfeksjoner kan fremkalle premature rier og må behandles. Ta med medikamenter hjemmefra om dette er noe du plages med.
 • Toxoplasmoseinfeksjon i svangerskapet kan skade fosteret. Faren for smitte er betydelig større allerede i Sør-Europa enn i Skandinavia. Smittekilder er rått kjøtt, uvaskede salater, grønnsaker og frukt. Man kan også smittes ved kontakt med katteavføring.
 • Husk at flyselskapene kan nekte å ta med gravide pga. sikkerhetsmessige årsaker. Flyreise etter uke 36 anbefales ikke. Dette kan variere mellom flyselskapene. Sjekk med flyselskap du skal reise med.  

Reising frarådes ved:

 • Blødninger i svangerskapet.
 • Tvillinger.
 • Høyt blodtrykk.
 • Tidligere komplikasjoner i svangerskap.
 • Tidligere prematur fødsel.
 • Kroniske sykdommer som krever spesiell overvåkning, som diabetes og epilepsi.

Kontakt oss

Telefon: 481 20 294
E-post: reisevaksine.smittevern@ralingen.kommune.no

Besøksadresse:

Rælingen rådhus
Bjørnholthagan 6, inngang C
2008 Fjerdingby