Veterandagen ordfører Ståle Grøtte 8. mai 2020

Ordfører Ståle Grøttes tale 8. mai 2020 – frigjørings- og veterandagen

"Kjære alle sammen! Gratulerer så mye med dagen!

Det er i år 75 år siden krigens slutt og vi markerer i dag både frigjøringen og våre militære veteraner.

Frigjøringsdagen, 8. mai 1945, er dagen da tyske militære styrker kapitulerte. Etter at landet vårt siden 9. april 1940 hadde vært okkupert i fem år. Et Norge som hadde vært sterkt befestet med over 300 000 fremmede soldater. Det var dagen som åpnet for at norske myndigheter igjen skulle bestemme i eget land.

 

Denne maidagen for 75 år siden er en del av verdens historie for demokrati, frihet og menneskeverd. Om rettigheter for alle mennesker. Om at alle er like mye verd. Om at det ikke finnes ulike grader av mennesker, kun mennesker med like rettigheter.

 

Det er en nasjonal historie om frihet og selvstendighet, og en lokal historie om mennesker herfra som tok modige valg for frihet.

Om Milorg gruppe 121 med medlemmer fra blant annet Rælingen som mottok slipp av våpen ved Kåterudmåsan i Enebakk som så ble fraktet til Milorg-hula ved Aamodtdammen.

Om Knut Thorstensen, en ung mann fra Rælingen som ble drept i væpnet kamp under 2. verdenskrig. Knut var bare 23 år den gangen han ga sitt liv for fredens og Norges sak. Dagens markering er jo også lagt hit ved bautaen til minne om Thorstensen.

 

Dagen i dag er også en markering til dagens veteraner, etter at regjeringen i 2010 bestemte at frigjøringsdagen også skal være veterandagen. En merkedag for veteraner fra andre verdenskrig, såvel som tjenestegjørende i FN-styrker og andre internasjonale operasjoner.

Som Tysklandsbrigaden rett etter krigen, i Gaza og Egypt, i Sør-Libanon og det tidligere Jugoslavia og noen har ganske nylig returnert fra Afghanistan, Afrika og andre steder.


Dere har påtatt dere, eller blitt satt til, å løse noen av de vanskeligste oppgavene landet vårt har forpliktet seg til. I fremmed land, ofte under vedvarende trussel mot egen sikkerhet og med våpen i hånd, for å løse oppdrag som ikke alltid lot seg løse.

For noen har det kostet mye. Mange har opplevd ting som har brent seg fast. Noen dimitterer aldri helt. Andre kan føle på glede over at de gjorde livet bedre for noen den tiden man var ute. Kanskje føler man litt av alt samtidig.

Det er med stor ydmykhet jeg spesielt hilser norske veteraner fra Rælingen m/familier i dag. I takknemlighet til dere som har deltatt i Norges internasjonale styrker og i annet fredsbevarende arbeid.

 

Jeg tror mange de siste ukene kan ha kjent litt ekstra på viktigheten av frihet.

Frihet til å leve livet man vil, til å kunne gå på jobben, følge barna i barnehagen eller møte eldre familiemedlemmer på sykehjemmet.

 

Frihet til å bevege seg, møte venner, feire bursdager, bryllup eller ungdommers feiringer på slutten av mange års skolegang.

 

Jeg er glad for å kunne å delta på dagens markering, og tenker at det også er en markering for vår personlige frihet. En markering for å vise samfunnets anerkjennelse og respekt for jobben våre veteraner har gjort for oss alle. En markering for 75 år som et fritt Norge.

Tusen takk skal dere ha for innsatsen.

Gratulerer med dagen, den er dere vel unt."